Cele 4 reguli de aur pentru întreţinerea anvelopelor
Cu toţii ne dorim ca anvelopele să dureze cât mai mult. Chiar și anvelopele de calitate necesită întreţinere regulată, astfel încât să-și menţină performanţele. În acest fel creşte nu doar siguranţa vehiculului, dar și performanţele acestuia, lucru care vă va permite să economisiți bani. Alocaţi câteva minute lunar și protejaţi-vă investiţia cu ajutorul celor 4 reguli de aur.
Verificaţi presiunea lunar
Știați că presiunea scade lunar cu aproape 1 psi? Aproximativ două treimi din conducătorii auto europeni rulează cu anvelope la o presiune prea mică. Anvelopele umflate incorect nu doar că se uzează mai rapid dar afectează și performanţele vehiculului, capacitatea de frânare, manevrabilitatea și siguranţa. Consumul de carburant este și el afectat: la o anvelopă cu o presiune cu 20% mai mică decât nivelul recomandat, randamentul kilometric scade cu 20%. În acelaşi timp, o presiune prea mare în anvelope determină îmbătrânirea prematură și uzarea neuniformă a anvelopelor. Verificaţi presiunea lunar (inclusiv la roata de rezervă) și înainte de deplasările lungi. De preferinţă, verificaţi presiunea atunci când anvelopele sunt reci. Dacă aţi condus în ultimele două ore sau dacă aţi condus cu viteză redusă pe o distanţă mai mare, adăugaţi 0.3 bar la presiunea recomandată. Valorile corecte de presiune pot fi găsite în manualul de utilizare.
Rotiți și echilibrați roţile
Un mod simplu de prelungire a duratei de viaţă a anvelopelor este rotirea regulată a acestora, la fiecare 10.000-12.000 km; în acest fel anvelopele se vor uza uniform, ceea ce înseamnă că vor dura mai mult. Atunci când schimbaţi roţile între ele, cereţi specialistului să le și echilibreze, astfel încât să se elimine vibraţiile. În acest fel vă veţi proteja suspensiile și cuzineții de la roată și veţi preveni uzarea prematură a anvelopelor. Cu cât durează mai mult o anvelopă, cu atât costă mai puțin.
Verificaţi uzura
Rularea cu anvelope cu o adâncime de profil prea mică nu este doar ilegală dar ea compromite și siguranţa în deplasare,creşte riscul apariţiei acvaplanării, reduce aderența și manevrabilitatea. Anvelopele trebuie schimbate atunci când adâncimea de profil este de 1,6 mm. Este important de ştiut că adâncimea minimă legală a profilului este de 1,6 mm - această limită este valabilă doar pentru anvelopele de vară sau de uz general. În condiţiile în care carosabilul este acoperit cu zăpadă sau gheaţă, în unele țări europeneadâncimea minimă legală a profilului este de 3 sau 4 mm.
Adâncimea de profil poate fi verificată foarte uşor cu un şubler de adâncime, care poate fi achiziţionat de la un specialist în anvelope, sau cu ajutorul indicatorului de adâncime cu care sunt prevăzute majoritatea anvelopelor noi. Verificaţi periodic adâncimea de profil în diferite puncte ale anvelopei și, dacă aveţi nelămuriri, adresați-vă unui specialist.
Aliniați roţile și reduceţi cheltuielile
Atunci când treceţi printr-o groapă sau loviți din greşeală bordura, alinierea roţilor este afectată. Acest lucru poate duce la uzarea rapidă și neregulată a anvelopelor, afectând atât manevrabilitatea cât și siguranţa vehiculului. Dacă veţi apela la un service autorizat pentru a verifica periodic alinierea roţilor, veţi asigura creşterea duratei de viaţă a anvelopelor și veţi îmbunătăţi manevrabilitatea vehiculului.
Alocaţi câteva minute pentru întreţinerea periodică a anvelopelor și cu siguranţă veţi simţi diferenţa și la deplasare dar și în buzunar.
Informaţii oferite de MICHELIN.