Sfaturi pentru inchirierea unui autoturism in UE

de / Postat in Sfaturi utile

Inchirierea unui autovehicul iti poate oferi mai multa libertate in timpul vacantei. Pot aparea insa si probleme, usor de evitat daca iei in considerare cateva sfaturi.

Rezervarea

Nu te grabii sa alegi primul site care il gasesti pe Internet. Uita-te la mai multe firme si compara ofertele de inchiriere care corespund cel mai bine nevoilor tale. Urmareste ofertele promotionale din timp, astfel iti poti reduce considerabil tariful de inchiriere. Exista companii aeriene si agentii de turism care ofera posibilitatea de a inchiria masini la preturi speciale.

Verifica cu atentie inainte metodele de plata acceptate. Daca alegi sa faci plata cu cardul, citeste conditiile generale de inchiriere pentru a afla ce tipuri de card sunt accepate. Majoritatea firmelor de inchiriere de masini nu accepta carduri de debit (Visa Electron, Maestro etc) ci doar carduri de credit (Visa, Master Card etc).

Atentie! Pentru inchirierile facute prin telefon sau Internet, nu exista un drept de reziliere unilaterala a contractului. Astfel, odata ce vehiculul a fost rezervat, nu mai poti renunta la contract si nici nu mai poti obtine o rambursare a sumelor deja platite.

Solicita informatii despre durata minima a inchirierii, termenul in care se poate face rezervarea, zona geografica acoperita. Ai grija la:

  • preturile optiunilor suplimentare pe care ai putea sa le comanzi ulterior: scaun copil, sofer suplimentar etc
  • taxele suplimentare: taxe locale de circulatie, taxa specifica in cazul colectarii masinii din aeroport sau alta locatie decat cea a ridicarii etc
  • diferitele tipuri de asigurare
  • kilometraj - nelimitat sau nu
  • varsta! majoritatea companiilor aplica un supliment “asigurare pentru conducator auto tanar” pentru persoanele cu varsta mai mica de 25 de ani

Atentie! Chiar daca faci rezervarea in limba romana sau in engleza, contractul se va incheia la fata locului in limba statului vizitat. In cazul unui litigiu, acest contract se va lua in considerare si nu rezervarea. Nu exista nicio obligatie in cadrul Statelor Membre UE in sarcina comerciantului de a redacta contractul si in limba consumatorului.

Cere informatii detaliate despre documentele pe care trebuie sa le prezinti pentru preluarea autoturismului inchiriat. Intereseaza-te de starea tehnica a masinii, precum si despre tipurile de asigurari incluse in tarif.

Dupa ce ai rezervat masina dorita, asigura-te ca ai primit confirmarea rezervarii si termenii si conditiile inchirierii.

Verifica regulile de circulatie din statul in care urmeaza sa circuli cu autoturismul inchiriat.

Contractul

Citeste cu atentie contractul de inchiriere si solicita lamuriri daca nu intelegi clauzele acestuia. Verifica daca in contract sunt cuprinse aceleasi elemente ca si in rezervare, daca elementele suplimentare incluse in tariful inchirierii sunt disponibile. Nu semna un contract pe care nu il intelegi!

Inainte de semnarea contractului de inchiriere, verifica cu atentie starea autovehiculului si nivelul combustibilului in prezenta reprezentantului companiei de inchirieri. In cazul in care exista avarii la masina (zgarieturi, urme de lovituri, elemente din interior defecte etc), cere acestuia sa faca mentiune in procesul verbal de predare primire a autovehiculului despre toate avariile constatate cu ocazia inspectarii acestuia. Fotografiaza masina, ca proba, ca acesta ti-a fost livrata cu avarii. Nu semna procesul verbal de predare primire inainte de a verifica daca au fost consemnate toate avariile constatate! Nu vrei sa platesti pentru pagubele create de altii.

Verifica tipurile de asigurari contractate. Daca ai indoieli, solicita o asigurare impotriva oricarui risc. Asigurarea de raspundere civila (RCA) este obligatorie si de obicei inclusa in pret. Daca masina va fi condusa si de alta persoana, ai grija sa inchei o asigurare si pentru aceasta. Este un cost in plus, dar in cazul unui accident, daca o astfel de asigurare nu exista, compania de inchirieri poate refuza sa ia in sarcina sa daunele provocate de alt conducator auto decat tine. Prescurtari utilizate:

  • LDW/CDW/Super CDW: Loss/Collision Damage Waiver - garantie contractuala in caz de accident
  • TP/TW/TPC: Theft Protection/Theft Waiver/Theft Protection Coverage - garantie in caz de furt
  • SLDW: Super Loss Damage Waiver - pachet garantie daune si furt
  • PAI/PI/Super PAI: Personal Accident Insurance/Personal Insurance: asigurare complementara a persoanelor transportate (in caz de deces, daune corporale si taxe medicale) si pentru furtul obiectelor personale
  • ALI: Additional Liability Insurance: asigurare impotriva daunelor corporale si materiale provocate altor persoane
  • PEC: Personal Effects Coverage: asigurare in cazul pierderii bunurilor personale

Citeste cu atentie conditiile generale privind asistenta in cazul aparitiei unor probleme (numar de urgenta, dreptul la inlocuirea masinii etc).

Asigura-te ca procesul-verbal de predare-primire este semnat si de reprezentantul companiei.

Depozitul de garantie

Unele companii de inchiriere solicita un depozit de garantie care este de obicei egal cu suma care trebuie platita in caz de daune. Aceasta suma este destinata sa acopere eventualele degradari ale masinii inchiriate.

In timpul inchirierii

In caz de accident sau furtul masinii, consulta si respecta conditiile de inchiriere si anunta imediat compania de la care ai inchiriat masina. Completeaza formularul de constat amiabil pe care urmeaza sa-l depui la compania de inchirieri. Noteaza numele si datele de contact ale tuturor persoanelor implicate si anunta politia in caz de neintelegeri cu privire la responsabilitatea producerii accidentului

Asigura-te ca parchezi autoturismul in spatiile special amenajate.

Pastreaza toate chitantele fiscale eliberate de statiile de alimentare de carburant, taxele de autostrazi etc.

Respecta regulile de circulatie, si comporta-te ca un cetatean european! :) Tine minte, amenzile sunt suportate de catre conducatorul auto!

Predarea masinii

Masina trebuie predata la locul prevazut in cadrul contractului de inchiriere. In caz contrar, se va aplica o taxa. Masina, actele si cheile masinii vor fi predate numai unui agent abilitat al companiei cu care ai contract. Unele companii accepta o intarziere de 30 minute - 1 ora.

Atentie! Daca depasesti ora de predare, compania are dreptul sa te taxeze inca o zi de inchiriere!

Verifica din nou starea autovehiculului si nivelul combustibilului in prezenta reprezentantului companiei de inchirieri. In cazul in care au existat avarii la masina inainte sa o ridici tu, si acesta incearca sa ti le impuna tie, prezinta reprezentantului procesul verbal de predare primire a autovehiculului si arata-i fotografiile facute inainte de ridicarea masinii.

In cazul in care au existat avarii si daune create de tine sau ai fost implicat intr-un accident rutier, prezinta documentele de constat amiabil si/sau documentele emise de catre Politie. Nu semna procesul de predare primire pana nu te asiguri ca totul este in regula si ca toate detaliile au fost consemnate. 

Pastreaza contractul de inchiriere, facturile, corespondenta si fotografiile efectuate pentru eventualitatea unui litigiu.

In cazul in care ai probleme, poti sa contactezi Centrul European al Consumatorilor din Romania la numarul de telefon 0213157149 sau prin email la adresa office@eccromania.ro


Articole similare

Comentarii

Inchide
Inchide

Nu ai cont?

Conecteaza-te cu facebook Inscrie-te
Esti instructor auto?
Conecteaza-te aici