de Echipa pdc.ro / 10 Noi 2016 / Postat in Stiri
Permisul de conducere nu va mai fi eliberat decât persoanelor care au cel puțin 11 clase absolvite. Prin această măsură Guvernul speră să reducă la jumătate numărul de decese rezultate din accidente rutiere, în următorii 3 ani.
Prin această măsura, România se alinează la legislația în domeniu din UE. Comisia Europeană propune reducerea la jumătate a numărului de decese în accidente rutiere și încurajează statele membre să contribuie la realizarea acestui obiectiv prin propriile strategii naționale în domeniul siguranței rutiere.
Cine nu a terminat la școală 11 clase nu va mai primi permisul auto. Prin această restricție, Guvernul vrea să se asigure că cine se află la volan are capacitatea intelectuală de a învăța regulile de circulație și de a analiza în trafic indicatoarele rutiere.
Conform Legii educației naționale, învățământul general obligatoriu este de 11 clase și cuprinde învățământul primar (5 ani, inclusiv clasa pregătitoare), învățământul gimnazial (4 ani) și primii 2 ani ai învățământului secundar superior (liceul). Obligația de a frecventa învățământul obligatoriu de 11 clase încetează la vârsta de 18 ani.
Restricția va fi introdusă alături de alte măsuri, precum reducerea perioadei în care șoferii trecuți de o anumită vârstă sunt obligați să efectueze verificarea medicală, pentru a dovedi că mai sunt apți să conducă un autovehicul.
Potrivit Profit.ro, în intervalul ianuarie 2015 - iulie 2016, Fondul de Protecție a Victimelor Străzii a deschis 1.380 de dosare de daună pentru vătămări corporale și decese. Numărul acestor cazuri este, de mai mulți ani, pe un trend de creștere care nu pare să se fi oprit nici în prima jumătate a acestui an.