de Echipa pdc.ro / Postat in Sfaturi utile
Oboseala e factorul principal in peste 10% din accidente – nu porni la drum lung daca esti obosit!
Daca esti nevoit sa conduci mult din cauza locului de munca, iti petreci saptamana departe de casa sau trebuie sa conduci dupa un zbor lung cu avionul, exista posibilitatea sa fii implicat intr-un accident cauzat de oboseala. Pericolele reprezentate de soferii beti, drogati sau amatori sunt reale, dar soferii obositi - de multe ori ignorati ca fiind un risc - sunt la fel de periculosi.
Imaginea traditionala este aceea a unei persoane care se intoarce seara tarziu, posibil din vacanta, dar in prezent, oboseala e o problema si pentru cei care se intorc acasa dupa o zi de munca - in special din cauza numarului de ore in spatele volanului, nu din cauza orei tarzii.
Politia a inregistrat oboseala ca fiind un factor important in doar 3-4% din incidente, dar alte studii ridica numarul acestora la 10%, chiar mai mare pentru accidentele petrecute pe autostrada si pe distante lungi.
Condusul la serviciu
Daca esti sofer la o companie, te poti simti obligat sa incalci unele reguli pentru a ajunge la timp.
Verifica inainte daca angajatorul tau are o politica scrisa privind siguranta pe drumurile publice. Majoritatea companiilor au reguli stricte care trebuie sa previna aparitia accidentelor cauzate de oboseala.
Totusi, nu toti angajatorii comunica foarte bine echipei lor, existenta unor astfel de politici.
Condusul pe timpul zilei
Starea de oboseala se agraveaza atunci cand drumurile pe care se circula sunt in stare proasta, nesemnalizate corespunzator sau cu semnalizare deficitara, daca sunt acoperite cu zapada, mazga sau polei, daca apar probleme tehnice la masina. Stresul acumulat in timpul zilei este un factor care influenteaza oboseala. In toate aceste cazuri efectul de concentrare psihica suplimentara la care esti supus cand conduci iti solicita un consum marit de energie pe care organismul, deja obosit, nu-l mai poate asigura in totalitate.
Si miscarea ritmica a stergatoarelor de parbriz poate accentua starea de oboseala si aparitia unei stari de semihipnoza scazand nivelul de concentrare a atentiei.
Pe timpul noptii
Senzatia de oboseala si de disconfort psihic este accentuata, pe timp de noapte:
- daca esti orbit de luminile masinilor care circula din sens invers
- de soselele marginite cu pomi si stalpi ce se succed la intervale regulate de timp care iti provoaca un sentiment de monotonie, o stare de semihipnoza
Noaptea, senzatia de oboseala se poate transforma usor in stare de somnolenta, care este cea mai periculoasa pentru sofer. La accentuarea acestei stari pot contribui si miscarile de leganare produse de suspensia masinii atunci cand aceasta ruleaza pe o suprafata fara denivelari.
Conducerea pe timp de noapte, pe sosele putin circulate, fara semne de circulatie, are o influenta negativa asupra conducerii. Vei fi tentat sa apesi mai mult pedala de acceleratie. Exista riscul sa ajungi in situatia in care mergi cu viteza mare si nu vei observa la timp eventualele obstacole aparute pe drum. Rezultatul poate sa fie un accident de circulatie foarte grav!
Daca trebuie sa conduci pe o distanta mare
- Nu condu mai mult de 8 ore pe zi
- Fa pauze regulate, de cate 15 minute fiecare, o data la 2 ore. Opreste cam o data la 2 ore, in special daca nu esti obisnuit sa conduci pe distante mari.
- Daca simti ca esti obosit, somnoros, opreste intr-un loc sigur, gandindu-te atat la siguranta ta personala, cat si la riscurile din trafic. Nu opri pe banda de urgenta pe autostrada.
- Cel mai eficient mod de a contracara oboseala este cafeaua si un somn scurt, de minim 15 minute. Atentie la restrictiile de parcare inainte de a opri.
- Planuieste-ti rutele in asa fel incat sa fie posibil sa faci pauzele necesare, inclusiv cazarea daca e nevoie sa ramai undeva peste noapte. Legea nu permite nici macar soferilor profesionisti sa conduca mai mult de 9 ore pe zi. Majoritatea soferilor nu sunt obisnuiti sa conduca atat de mult si nici nu ar trebui sa incerce acest lucru.
- Nu porni la un drum lung daca esti obosit.
- Mancarurile satioase pot cauza moleseala, de asemenea, exista un risc suplimentar atunci cand conduci in perioade in care de obicei ai dormi, ca de exemplu dimineata foarte devreme.