de Echipa pdc.ro / Postat in Sfaturi utile
In afara de faptul ca produce simptome inconfortabile si uneori chiar dureroase, expunerea excesiva la razele ultraviolet ale soarelui este una din cauzele principale ale cancerului de piele.
In fiecare an, apar 150 de cazuri noi de cancer de piele la fiecare 100.000 de locuitori in Romania. Majoritatea cazurilor sunt vindecabile daca sunt descoperite si tratate din timp, dar aproximativ o cincime din persoanele afectate nu revin dupa tratament.
Oricine poate fi afectat de acest tip de cancer, dar sunt predispuse mai ales persoanele care se ard usor, au multe alunite si pistrui, parul rosu si ochii deschisi la culoare.
Cauzele arsurilor solare
Arsurile sunt cauzate de expunerea indelungata la radiatiile ultraviolete. Exista doua tipuri de radiatii care pot cauza arsuri de piele si cancer:
- UVB – sunt absorbite de stratul superior al pielii si sunt direct asociate cu arsurile solare
- UVA – mai slabe decat radiatiile UVB dar acestea penetreaza mai adanc pielea, reducandu-i elasticitatea si cauzand imbatranirea prematura a acesteia.
Expunerea la ambele tipuri de radiatii creste riscul aparitiei cancerului de piele.
Protectia solara
Factorul de Protectie Solara (FPS) este in special o masura impotriva radiatiilor de tip UVB. Cel mai indicat e sa alegi o crema de protectie solara cu “spectru larg” de actiune, capabila sa protejeze atat impotriva radiatiilor UVA, cat si a celor UVB.
Protectia impotriva radiatiilor UVA este indicata de un sistem de evaluare, de la 1 stea (minim) la 5 stele (ultra).
Studii noi arata ca doar crema de protectie solara nu ar trebui sa fie singura folosita pentru a preveni aparitia cancerului de piele si ca aceasta ar trebui combinata si cu alte metode, cum ar fi palariile, hainele lejere sau statul la umbra.
Geamurile masinii
Geamurile unei masini nu blocheaza toate radiatiile UV, dar nivelul acestora in interiorul masinii variaza in functie de tipul de sticla, daca geamul sau trapa de sus este sau nu deschisa si de directia de mers, in raport cu soarele.
- Geamurile laterale curate – blocheaza aproape toate radiatiile UVB, dar numai o treime din cele UVA
- Sticla laminata – folosita la parbrize si uneori la geamurile laterale, poate bloca toate radiatiile UVB si mai mult de trei sferturi din cele UVA.
Sfaturile noastre
- Piele deschisa la culoare – daca esti la volan mult timp vara si ai una sau mai multe din caracteristicile care predispun la aparitia cancerului, foloseste crema de protectie solara sau haine care iti acopera pielea, chiar daca geamurile masinii tale sunt inchise si da drumul la aerul conditionat
- Geamuri deschise – foloseste crema cu factori de protectie solara sau haine care iti acopera pielea, mai ales daca tii geamurile masinii sau trapa deschise.
- Masini decapotabile – intotdeauna poarta palarie si crema de protectie solara daca dai jos acoperisul. Asigura-te ca pasagerii tai, in special copii, sunt protejati.
- Fii pregatit – de cele mai multe ori nu gasesti umbra daca te confrunti cu o pana de cauciuc, asa ca asigura-te ca ai intodeauna la tine o palarie, haine cu maneci lungi si crema de protectie solara, la fel cum ai avea la tine haine mai groase iarna.
- Crema de protectie – alege una cu “spectru larg” de actiune, care te poate proteja impotriva amebelor tipuri de radiatii.
- Umbra – incearca sa nu te expui prea mult la soare cand acesta e mai puternic, la mijlocul zilei
- Copiii – tine minte ca pielea copiilor este mai sensibila. Foloseste creme cu factor de protectie si haine adecvate pentru a-I proteja, si ia in considerare si alte modalitati de a face mai multa umbra in masina ta.
- Ochelarii de soare – poarta numai acele tipuri de ochelari de soare care ofera protectie contra razelor UV.