de Echipa pdc.ro / Postat in Sfaturi utile
Cum sa alegi, sa montezi si sa folosesti lanturile de zapada acasa si in strainatate
Folosirea lanturilor de zapada poate fi obligatorie in unele tari din Europa, in functie de conditiile meteorologice locale, si iti pot asigura siguranta atunci cand conduci in conditii de zapada si gheata, la tine acasa.
Poti folosi lanturile doar pe drumuri acoperite de zapada si gheata, si e posibil sa ai nevoie si de cauciucuri noi, deoarece lanturile nu pot fi montate daca nu exista suficient spatiu intre cauciuc si arcul rotii/suspensia vehicolului.
Se potrivesc lanturile masinii tale?
Montarea lanturilor va mari latimea si diametrul cauciucului. In cazul unor echipamente originale, acest lucru va insemna ca lanturile pot veni in contact cu caroseria, suspensiile sau chiar cu franele, lucru ce poate avea consecinte serioase.
Lanturile pot afecta functionarea corecta a senzorilor electrici de pe roti, de asemenea.
Verifica manualul masinii – acesta ar trebui sa specifice clar daca folosirea lanturilor de zapada pe fiecare roata este standard sau o masura optionala oferita de producator.
Al doilea set de roti
Daca lanturile de zapada nu pot fi montate atunci singura optiune este sa achizitionezi un al doilea set de cauciuri/roti – verifica manualul sau discuta cu producatorul pentru a afla care este marimea standard a rotilor pe care pot fi montate lanturile.
Daca trebuie sa faci aceasta cheltuiala, e bine sa consulti inainte si un specialist in montarea lanturilor. Acest lucru poate fi obligatoriu in unele tari din Europa.
In acest mod vei avea un nou set de cauciucuri, mult mai potrivit pentru conditii de iarna, atat local, cat si in strainatate, pe care vei putea monta lanturi de zapada in locurile in care semnele de circulatie indica folosirea lor.
Cand sa folosesti lanturile?
Ia in considerare folosirea lanturilor de zapada doar in cazul in care drumurile sunt acoperite cu un strat compact de zapada sau gheata.
Daca vei incerca sa le folosesti in alte conditii, risti sa avariezi drumul si chiar masina.
Daca ai lanturile montate, opreste-te si demonteaza-le imediat ce ajungi pe un drum curatat – alege un loc sigur pe marginea drumului si poarta o vesta reflectorizanta pentru o vizibilitate mai buna.
Exerseaza intai
Montarea lanturilor de zapada poate fi dificila, mai ales cand arcurile rotilor sunt inzapezite si mainile iti sunt reci din cauza frigului. Exerseaza montarea lor cand vremea e mai calda si astfel vei fi mai rapid si mai increzator atunci cand va fi nevoie sa le montezi, in conditii mai vitrege.
O pereche sau doua?
E necesara minim o pereche de lanturi, dar doua sunt mai bune, mai ales daca iti petreci mare parte din timp conducand in conditii meteorologice, care impun folosirea lanturilor.
- O masina cu lanturile montate doar pe rotile din fata, va avea tendinta sa supravireze
- O masina cu lanturi montate doar pe rotile din spate, va avea tendinta sa subvireze
- O masina cu tractiune integrala 4x4 ar trebui sa aiba lanturi montate pe fiecare roata.
Verifica manualul masinii.
Cum sa conduci cu lanturile montate?
In general, controlul tractiunii/anti-derapajului (TCS, ESP, EDS etc) trebuie sa fie oprit atunci cand se utilizeaza lanturi de zapada. Verifica manualul masinii si instructiunile de folosire ale lanturilor, deoarece acestea pot varia de la un produs la altul.
Lanturile auto nu te vor impiedica sa dai de dificultati daca conduci prea repede in zone cu zapada si gheata. Condu prudent atunci cand ai lanturi montate – redu viteza (nu ar trebui sa depasesti 60km/h), incetineste inainte de curbe si evita sa accelerezi sau sa franezi brusc.
In cazul unor modele de lanturi, e necesar sa opresti dupa o anumita distanta parcursa, pentru a verifica si ajusta tensiunea – verifica instructiunile.
Cand pornesti de pe loc, fa-o incet – filarea rotilor poate duce la deteriorarea suspensiei sau a directiei daca unul din lanturi se prinde de o piatra sau intr-un ciot de lemn.
Opreste imediat daca acest lucru se intampla si demonteaza lanturile daca sunt avariate.
Verifica lanturile de fiecare data cand le scoti – cauta zale sau puncte de legatura avariate sau uzate.
Curata lanturile inainte de a le pune la pastrare pentru a le prelungi durata de viata.
Husele antiderapante pentru anvelope
Daca iti faci griji pentru o portiune scurta de drum, unde acesta nu este curatat sau este acoperit de zapada/gheata, ai putea sa incerci husele antiderapante pentru anvelope. Acestea sunt produse din material textil si acopera roata, pentru a imbunatati aderenta rotilor la zapada si gheata.
Husele nu sunt atat de eficiente ca si lanturile in conditii severe de drum. Nu sunt considerate o alternativa pentru lanturi in zonele unde semnele indica folosirea acestora, dar sunt considerabil mai usor de montat si demontat, si ofera unele imbunatatiri in aderenta la cauciucurile de vara – mai ales cand drumul e plat.
Ca si in cazul lanturilor, husele pentru anvelope trebuie demontate cand ajungi pe o suprafata de drum curatata – altfel anvelopele nu vor respecta cerintele minime in ce priveste adancimea necesara a benzii de rulare, si husele se vor uza rapid.