de Echipa pdc.ro / Postat in Conducere defensiva
Sa conduci in stare de somnolenta e la fel de periculos ca si atunci cand conduci in stare de ebrietate. Numerele sunt greu de stabilit, dar statisticile spun ca sunt aproximativ 40.000 de accidente si 150 de morti pe an, ca rezultat al atipirii la volan.
- Odihneste-te bine cu o noapte inainte si fa-ti planul sa conduci in momentele in care corpul tau e cel mai alert.
- Fa o pauza de 10-15 minute in care sa faci cateva exercitii, sa te intinzi, sau sa mergi putin pe jos, dupa fiecare 2 ore de condus. Aeriseste masina in timp ce stationezi.
- Lasa si pe altcineva sa conduca. Imparte timpul de condus in perioade de cate 4 ore pentru fiecare sofer.
- Mananca in mod regulat pentru a-ti mentine nivelul de zahar din organism la un nivel normal, dar fii atent ce mananci. Un baton de ciocolata nu iti va da prea multa energie, o data ce efectul acestuia a trecut. Pentru a fii alert, corpul tau are nevoie de o nutritie adecvata.
- Bea cafea sau ceai (sau alta bautura ce contine cofeina), in caz de urgenta. Nu uita, cofeina nu tine loc de somn.
- Nu bea alcool.
- Evita medicamentele care te fac somnoros, inclusiv antihistaminicele, unele antidepresive, medicamente de raceala sau tuse, si unele medicamente cu prescriptie. Daca pe eticheta scrie “nu manevrati utilaje grele”, atunci esti avertizat sa nu conduci masina.
- Invata sa recunosti somnolenta. Printre semne: casti intr-una, capul tau cade intr-o parte, mintea iti fuge, ochii iti sunt obositi sau ti se inchid, ai probleme sa iti mentii focusul. Toate acestea inseamna ca ai nevoie de o pauza de la condus.
- Trage un pui de somn, daca te simti somnoros. Alege cu grija locul, dar e mai bine sa dormi jumatate de ora in masina, cu usile blocate, decat sa conduci in continuare in stare de somnolenta.
Unele medicamente cauzeaza somnolenta in primele zile, asa ca fii extra atent cand incepi sa iei medicamente noi. Atentie la semnele care te previn asupra unei probleme legate de somn: adormi in locuri nepotrivite (de ex la cinema); sforai tare, te simti obosit cand te trezesti, nu poti sa dormi din cauza problemelor de respiratie.
Daca ignori semnele somnolentei, nu numai ca te supui pe tine insuti la un risc, dar si pe pasagerii tai, si pe ceilalti participanti la trafic.