de Echipa pdc.ro / Postat in Sfaturi utile
Uneori se intampla si accidente, dar acestea nu trebuie neaparat sa faca parte din experienta ta de sofer. Poti evita incidentele daca esti atent, concentrat si nu cedezi tentatiilor care fac parte din viata moderna.
Fii alert
Unul din cele mai importante aspecte ale condusului e atentia. Evita sa conduci daca esti somnoros sau obosit, deoarece iti poti risca viata. Daca totusi trebuie sa conduci intr-o astfel de stare, bea cafea sau alta bautura stimulanta care sa te tina treaz. Daca trebuie sa conduci pe o distanta lunga si te simti obosit, trage pe dreapta si odihneste-te putin, intr-un loc sigur. Ar trebui sa fie subinteles, dar nimeni nu ar trebui sa conduca niciodata sub influenta alcoolului sau a drogurilor.
Nu condu cand esti distras
Traim intr-o lume in care atentie ne este solicitata, fie la telefon, computer, mesaje, verificarea profilurilor sociale sau simplu Internetul. Niciunul din aceste lucruri nu ar trebui facut in timp ce conduci. Daca trebuie sa vorbesti la telefon, foloseste hands-free si nu trimite mesaje in timp ce conduci. Accidentele de masina se produc intr-o secunda si acea secunda in care ochii tau nu sunt atenti la drum poate duce la tragedie.
Fii atent la masinile din fata ta
Pastreaza distanta regulamentara, chiar daca persoana din fata ta merge incet. Daca va trebui sa incetineasca sau va frana brusc, s-ar putea sa te trezesti cu fata masinii tale in portbagajul lor. Atentie atat la masinile din spatele tau cat si la cele din lateral. Daca cineva e foarte aproape de tine, in spate, foarte politicos apasa pe frana – nu o face brusc – pentru a-i atentiona. Daca insista in a crea o situatie potential periculoasa, mai bine trage pe dreapta si lasa-i sa te depaseasca. In mod evident, se grabesc atat de tare incat sunt dispusi sa isi riste chiar si viata. Daca observi soferi care se comporta ciudat in trafic, e mai bine sa ii eviti. Nu fii atent doar la masinile din apropierea ta, uita-te cat mai in fata posibil.
Respecta regulile de circulatie
Una e sa conduci curajos, dar daca incepi sa conduci imprudent, prin cresterea vitezei si luarea curbelor cat mai rapid, s-ar putea sa te trezesti brusc intr-o situatie fara control. Desi limitele de viteza pot fi enervante uneori, ele exista cu un motiv. Cateva reguli de bun simt pe care ar fi bine sa le respecti:
- incetineste la aproprierea trecerilor de pietoni si opreste daca e nevoie
- semnaizeaza fiecare schimbare de directie
- nu depasii pe linie continua sau in situatii limita
- daca cineva incearca sa te depaseasca, lasa-l
- folosesti luminile de ceata numai cand este ceata
- porneste farurile si pe timp de zi
- nu depasi coloanele de masini, stai la rand
- respecta motociclistii si bicilistii - impartiti acelasi drum
Ai grija de masina ta
Una din responsabilitatile care iti revin o data cu carnetul de conducere si sa devii un sofer bun, este sa ai grija cum trebuie de masina ta. Asigura-te ca presiunea in cauciucuri e corecta, altfel acest lucru poate afecta manevrabilitatea si stabilitatea masinii tale, mai ales la viteze mai mari. De asemenea, ai grija ca anvelopele si alte componente cheie, cum ar fi franele, sa fie in stare buna.
Relaxeaza-te
Pentru multe persoane, condusul poate fi un factor de frica si stres. Nu tine volanul prea strans, accelereaza si pune frana usor si savureaza experienta de a conduce masina. Agresivitatea in trafic poate avea consecinte grave!