de Echipa pdc.ro / Postat in Sfaturi utile
Achizitionarea unei masini noi sau a uneia second-hand este fara indoiala un moment important, iar decizia este una dificila, mai ales cu atatea modele si marci pe piata, si cu atatea posibilitati la alegerea extra optiunilor sau a culorii. E dificil sa alegi masina care sa indeplineasca exact cerintele dorite.
Alegerea masinii potrivite e probabil a doua achizitie ca importanta in viata unei persoane, dupa achizitionarea unei case. Asta inseamna ca trebuie rabdare si timp pentru a explora optiunile si a face alegerea potrivita.
Indiferent daca e vorba de o masina noua sau second, nu a existat pana acum un moment mai bun pentru a lua decizia de a achizitiona o masina, deoarece in prezent exista cu adevarat o piata a autovehiculelor, iar vanzatorii au oferte foarte bune pentru cei interesati. E recomandat sa aveti o idee buna despre tipul de masina pe care il doriti inainte de a merge la un dealer autorizat, deaorece acestia pot fi foarte convingatori si ati putea fi convins sa achizitionati ceva ce nu va doriti cu adevarat. Daca veti achizitiona masina de la un asemenea dealer aveti beneficiul de a primi o garantie, ce va fi utila daca masina va avea probleme. Nu veti primi o astfel de garantie in cazul in care va decideti sa cumparati masina de la un vanzator privat.
In mod normal veti plati o suma mai mare daca achizitionati masina de la un dealer autorizat, dar veti fi mai linistit stiind ca masina este asigurata in cazul in care va avea probleme. Masinile noi, in general, nu vor avea prea multe probleme, daca sunt intretinute corect. Urmati ghidul de mai jos pentru a va asigura ca faceti alegerea corecta.
Cartea masinii
Achizitionati o masina doar daca proprietarul are cartea masinii, completa. Aceasta nu este o dovada a proprietatii in general, dar poate fi in multe cazuri. De asemenea, lipsa acesteia poate insemna ca masina a fost furata. Veti avea nevoie de cartea masinii si pentru a inregistra masina pe numele dvs.
Accidente sau furt
Atunci cand alegeti o masina exista numeroase indicii care va pot spune daca vehicolul este in stare buna. Una din 7 masini are un trecut ascuns, de aceea e bine sa fiti atent la semnele care va garanteaza ca masina pe care o cumparati e 100% in stare buna.
E important sa va asigurati ca masina nu este furata, sau a fost implicata intr-un accident serios. Multe din masinile care au fost implicate in accidente pot fi validate de catre agentii de asigurare si repuse in vanzare. E important sa verificati daca seria motorului si a sasiului corespund cu cele ale numarului de inregistrare. Pe langa acestea verificati si urmatoarele:
Kilometrajul
Kilometrajul masinii va poate spune cat a circulat masina respectiva de la data fabricatiei. Cu cat acesta e mai mare, cu atat masina valoreaza mai putin, de aceea unele persoane modifica datele, astfel incat masina pare sa fi facut mai putini kilometri decat in realitate. Nu este ilegal sa faci acest lucru, dar este impotriva legii sa vinzi o masina cu kilometrajul modificat, daca cel care o cumpara nu este instiintat in prealabil.
Trebuie sa va asigurati ca totul este in regula. De ex, daca kilometrajul arata 100.000 de km, dar exista uzura considerabila pe pedale sau volan si scaunele arata foarte folosite, masina ar putea sa fi facut mai multi kilometrii decat arata kilometrajul pe bordul masinii. Verificati si istoricul masinii la reprezentanta oficiala.
Istoricul masinii
Pentru ca o masina sa fie sigura, are nevoie de mentenanta continua. Aceasta e asigurata prin vizite regulate la service. Aici este verificat vehicolul, este schimbat filtrul de ulei, se fac verificarile necesare pentru ca masina sa fie in regula. La sfarsitul verificarii se pune data si stampila. Acestea trebuie verificate atunci cand examinati masina.
Daca masina nu are un asemenea istoric, puteti sa cereti unui expert sa verifice masina cu atentie.
Caroserie si exterior
Cand vedeti masina, cu siguranta va arata foarte bine, deoarece proprietarul se va asigura de acest lucru, pentru a va impresiona. Verificati caroseria de semne de rugina sau nuante diferite de culoare. Acestea vor arata daca masina a fost intretinuta sau a avut nevoie de mici reparatii.
Daca totusi gasiti ca este nevoie de mici reparatii la caroserie, intrebati proprietarul de ce nu le-a reparat. Raspunsul cel mai porobabil va fi “Nu am avut timp” sau “Nu va costa foarte mult reparatiile”. In acest caz, intrebati de ce nu a cheltuit acei putini bani pentru a face chiar el reparatiile.
Verificati cauciucurile, care ar trebui sa aiba un nivel bun al suprafetei de contact. Aceasta poate fi verificata prin controlul adancimii benzii de rulare, care nu trebuie sa fie mai mica de 4 mm.
Motorul
Verificati seria motorului, dar si aspectul acestuia. Nu trebuie sa fiti un expert, doar sa verificati daca exista apa sau ulei pe acesta, daca functioneaza corect. Lasati-l sa mearga cateva minute si verificati inca o data daca au aparut urme de ulei sau apa.
Interiorul
Verificati scaunele sa nu fie foarte uzate, ca pot fi ajustate in pozitiile dorite. Verificati partile electrice, ferestrele, indicatoarele si farurile. Asigurati-va ca nu exista indicatoare de alarma pe bord, iar daca masina are turela, asigurati-va ca nu exista urme de apa in interior.
Secrete comerciale
- Luati un magnet mic cu dvs. Daca credeti ca o anumita zona a caroseriei a fost reparata, plasati magnetul pe aceasta. Daca nu se lipeste atunci caroseria a fost reparata cu ajutorul unor materiale de umplere.
- Verificati locul in care a fost parcata masina, pentru pete de ulei.
- Aruncati apa pe masina, deasupra, pentru a verifica daca exista crapaturi in caroserie.
- Daca vedeti masina seara, ceea ce nu este receomandat, duceti masina sub un stalp de lumina sau intr-o benzinarie, asa veti putea observa orice diferente de nuante in culoarea masinii, ceea ce va sugera ca masina a fost reparata.
- Obligatoriu cereti properietarului sa testati masina in mers.
- Cand conduceti masina asigurati-va ca nu exista lovituri sau fum excesiv de la teava de esapament. Asigurati-va ca franele sunt receptive si ca puteti schimba usor vitezele.
Aceste verificari nu ar trebui sa va ia mult timp, maxim 15 minute, dar v-ar putea ajuta sa economisiti multi bani in viitor.
Citeste si articolul Benzina sau motorina.