Cum sa conduci fara frica

de / Postat in Sfaturi utile

Poate fi infricosator sa conduci pe sosele aglomerate sau pe autostrada. Sunt masini si camioane care trec pe langa tine. Soferii pot fi distrasi de telefoane sau alte gadget-uri. Daca frica de a conduce devine paralizanta, e timpul sa faci cateva schimbari.

Fa cunostinta cu masina

Ia cu tine un sofer experimentat in care ai incredere si mergeti intr-o parcare mare sau o curte interioara mare, unde nu va deranjeaza nimeni. Deschide toate usile, capota si portbagajul. Roaga-l sa-ti explice, in mare, cum functioneaza masina. Sa-ti prezinte motorul, roata de rezerva din portbagaj, etc. Tot cu usile deschise, urca-te la volan. Apasa pe rand toate pedalele, simuleaza schimbul de viteze. Apasa fiecare buton si vezi ce face. Misca volanul la maxim intr-o parte si coboara din masina. Vezi pozitia rotilor. 

Urca-te la volan mai des

Daca nu conduci foarte des, atunci strazile aglomerate si autostrazile par infricosatoare. Cu cat conduci mai mult, pe strazi fara situatii de risc, cu atat iti creste mai tare increderea. Incepe cu calatorii scurte, pe trasee cunoscute. De fiecare data cand vei conduce fara incidente, vei deveni mai increzator. Ia cu tine un sofer experimentat.

Orele de varf sau distantele mai lungi

Poti repeta aceleasi calatorii scurte, dar de aceasta data la orele de varf, cand traficul este aglomerat. Daca te intoarci coplesit de sentimente, revino la condusul pe distante mai scurte si cu mai putin trafic, dar continua sa conduci. 

Fa un control oftalmologic

E posibil ca unul din motivele pentru care te simti nesigur sa aiba legatura cu faptul ca nu observi pericolele decat atunci cand dau peste tine. Daca poti citi semnele din fata ta, vei avea mai mult timp de reactie, vei putea sa te incadrezi pe banda corecta si vei putea evita situatii neplacute.

Concentreaza-te la condus

Incearca sa eviti lucrurile care iti pot distrage atentia. Inchide radio-ul si nu vorbi cu pasagerii. Sa conduci o masina e un lucru serios, iar ochii tai si atentia ta trebuie sa fie la drum. 

Conducerea preventiva

Urmeaza un curs de conducere preventiva. Iti poate creste increderea in tine. Vei cunoaste tehnicile necesare pentru a conduce in siguranta. Daca nu ai posibilitatea sa urmezi un asemenea curs, citeste articole referitoare la acest subiect.

Starea de anxietate

Daca unele situatii iti cresc starea de anxietate (tuneluri, poduri), atunci fa un efort suplimentar si condu in astfel de situatii cand e mai putin trafic. In cazul acesta, tunelurile sau podurile s-ar putea sa nu ti se mai para atat de infricosatoare. 

Programeaza-ti calatoriile

Programeaza-ti calatoriile cu masina, daca e posibil, pentru drumuri si ore mai putin aglomerate. Iesi mai repede de la serviciu ca sa nu prinzi orele de varf. E bine sa cunosti pe care din rutele pe care le vei folosi circula mai multe camioane, daca acestea te deranjeaza, si sa le ocolesti. 

Experienta

In cele din urma, cu cat conduci masina mai mult, cu atat increderea ta va creste si vei putea sa te confrunti cu orice obstacol iti va apare in drum. Daca unele temeri pe care le ai par a fi exagerate, atunci metoda auto-hipnozei poate functiona cel mai bine, pentru a le depasi. 

Ai incredere in tine! Succes!


Articole similare

Comentarii

Inchide
Inchide

Nu ai cont?

Conecteaza-te cu facebook Inscrie-te
Esti instructor auto?
Conecteaza-te aici