de Echipa pdc.ro / Postat in Conducere defensiva
Fii in siguranta atunci cand vizibilitatea este redusa de ceata sau ploaie
Conform codului rutier, este obligatoriu sa folosesti farurile atunci cand vizibilitatea este redusa. Nu e obligatoriu sa folosesti luminile de ceata, dar daca masina e implicata intr-un accident, in conditii reduse de vizibilitate, si luminile de ceata nu erau pornite, acest lucru poate fi luat in vizor de catre asigurator.
Daca folosesti luminile de ceata, acestea trebuie oprite atunci cand vizibilitatea se imbunatateste. Acest lucru e aplicabil atat luminilor din fata, cat si celor din spate.
Cand exista ceata, vizibilitatea se poate reduce drastic in cateva secunde. Fii extra precaut si nu mari viteza decat atat cat iti permit conditiile, de asemenea, pastreaza o distanta mai mare decat in general, fata de masina din fata.
Luminile de ceata
Foloseste-le doar in anumite limite. Unii soferi sunt preocupati sa nu orbeasca alti soferi, iar altii pur si simplu nu stiu cand sa le opreasca.
In general, e mai bine sa previi anumite situatii, decat sa iti para rau dupa, de aceea foloseste-le doar cand este cazul. Nu le porni si opri in continuu, acest lucru ar putea sa te distraga de la condus, asteapta ca vizibilitatea sa se imbunatateasca inainte de a le opri – atat pe fata, cat si pe spate.
10 sfaturi pentru siguranta ta
- Foloseste farurile de intalnire mereu, impreuna cu stergatoarele si sistemul de dezaburire
- Familiarizeaza-te cu luminile de ceata – cand sa le pornesti/sa le opresti – si foloseste-le cu grija, doar cand este cazul
- Atentie la ceilalti soferi care nu folosesc farurile
- Condu doar la viteza permisa de conditiile de drum si pastreaza o distanta mai mare fata de masina din fata ta. Urmeaza regula de 3 secunde
- Conducand in spatele altei masini si ghidandu-te dupa farurile acesteia iti poate da un sentiment fals de siguranta si este periculos
- Daca drumul este iluminat, atunci probabil nu ai nevoie de farurile de ceata
- Asigura-te ca poti opri pe o distanta cu vizibilitate buna – acest lucru e important in special pe austostrazi si drumuri cu doua benzi, deoarece aici masinile circula cu viteza mai mare
- Nu accelera pentru a te indeparta de o masina care e prea aproape in spatele tau.
- Verifica oglinzile retrovizoare inainte de a incetini
- Intr-o intersectie cu vizibilitate redusa, opreste, deschide geamul si asculta traficul. Cand te-ai asigurat ca poti iesi din intersectie, fa-o si nu ezita intr-o pozitie care te poate pune direct in calea altor masini care se apropie.