de Echipa pdc.ro / 25 Ian 2014 / Postat in Stiri
Codul Rutier. Un nou proiect de lege pentru pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice (Codul rutier) a fost lansat marti, 2 aprilie 2013, in dezbatere publica, pentru 10 zile, pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Vezi aici tot proiectul.
Amenzi usturatoare
Amenzile maxime prevazute in ordonanta, in clasa a V-a de sanctiuni, de la 21 la 100 de puncte-amenda (1.575 - 7.500 de lei), care in prezent se aplica numai persoanelor juridice ar urma sa fie aplicate si soferilor. Sanctiunile care se incadreaza aici sunt:
- alcoolemie de sub 0,8 grame/litru
- neacordarea de prioritate pietonilor angajati regulamentar in traversare pe trecerea de pietoni
- depasirea limitei maxime de viteza cu peste 60 de km/h
Proiectul de modificare a Codului rutier prevede si noi termene pentru suspendarea dreptului de a conduce, respectiv:
- 120 de zile când fapta soferului a fost urmarita ca infractiune, dar s-a dispus aplicarea unei sanctiuni administrative
- 180 de zile, in cazul unui accident de circulatie din care a rezultat decesul sau vatamarea corporala a unei persoane prin incalcarea unei reguli de circulatie care se sanctiona prin suspendarea dreptului de a conduce si in cazul in care fapta nu e urmarita ca infractiune.
Permis suspendat daca nu iti platesti amenda
Proiectul de lege mai prevede si ca soferii amendati care nu achita valoarea amenzii, in termen de 90 de zile, vor avea permisele suspendate pâna fac dovada platii.
Chiar daca esti sanctionat si faci plângere in instanta, amenda nu se suspenda pâna la emiterea unei decizii. impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiilor se poate depune plângere, in termen de 15 zile de la comunicare, la judecatoria in a carei raza de competenta a fost constatata fapta. Plângerea depusa suspenda executarea sanctiunilor contraventionale complementare, precum suspendarea dreptului de a conduce autovehicule.
Nu mai poti circula cu masina inmatriculata in alte state
Proiectul de lege interzice circulatia masinilor inmatriculate in alte state si detinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul sau resedinta in România, astfel:
- pentru mai mult de 30 de zile de la data dobândirii titlului sau de la data inscrierii in evidenta autovehiculelor si remorcilor inmatriculate in alte state; nerespectarea acestor obligatii va fi sanctionata cu amenda din clasa a IV-a, intre 675 si 1.500 de lei;
- la cererea politistului rutier vei avea obligatia de a prezenta un document doveditor al titlului cu care este detinut vehiculul, insotit de o traducere legalizata in limba româna a acestuia; nerespectarea acestor obligatii va fi sanctionata cu amenda din clasa a III-a, intre 450 si 600 de lei;
- cei care nu au solicitat transcrierea vehiculului in termen de 30 de zile de la data dobândirii acestuia vor fi sanctionati prin suspendarea inmatricularii.
Interdictia de a conduce in România autovehiculul inmatriculat in alta tara dupa termenul de 30 de zile nu se va aplica persoanelor mentionate in certificatul de inmatriculare, celor care efectueaza transport public de marfuri sau persoane ori transport in regim de inchiriere sau serviciu de inchiriere, celor care sunt angajati sau asociati in raport cu persoanele mentionate in certificatul de inmatriculare si celor care au incheiat un contract de leasing.
Conducerea unui autovehicul a carui inmatriculare a fost suspendata se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile.
Inspectia tehnica periodica nu poate fi facuta pentru aceste masini pe teritoriul României, unde nu va fi recunoscuta, de cele mai multe ori, nici asigurarea de raspundere civila pe care o au.
Atentie! Prevederile din acest articol sunt propuneri de modificare, ele nu au fost aprobate si sunt in dezbatere publica. Vezi aici Codul Rutier care este in vigoare acum.