Ce faci in caz de accident?

de / Postat in Sfaturi utile

Ce faci in caz de accidentSa speram ca niciodata nu vei avea parte de asemenea evenimente nefericite, insa, din pacate daca se intampla inevitabilul este important sa stii ce ai de facut. Fie ca ai fost tu de vina sau alt sofer distrat a uitat sa apese pedala de frana la timp, accidentele rutiere au loc.

Ce faci in caz de accident? Care sunt indatoririle tale atat morale, cat si juridice? Pentru a vedea ce e de facit impartim accidentele rutiere in "usoare" si "grave". In cazul accidentelor mai putin grave, rezultat al unor tamponari usoare in trafic e musai sa scoateti autovehiculele avariate inafara partii carosabile. Apoi ia datele de contact ale celorlalte persoane implicate in accident, numerele de inmatriculare si anunta imediat organele de Politie despre evenimentul produs. Apoi trebuie sa te deplasezi la Biroul de Accidente Minore, din raza de competenta unde vei completa un formular cu descrierea accidentului si a conditiilor producerii acestuia. Aici, agentul de politie, in urma celor relatate si constatarea daunelor automobilelor va stabili vinovatul conform legislatiei in vigoare.

Acum nu-ti ramane decat sa astepti eliberarea actului constatator al avariilor fara de care repararea masinii ar fi catalogata drept infractiune. Vinovatul trebuie sa dispuna pagubitului o copie a asigurarii obligatorii de raspundere civila auto si a talonului autovehiculului pe care l-a condus pentru reparatia masinii pagubitului.

Desigur ca nimeni nu-si doreste sa ia parte la un accident rutier care are consecinte grave. Si totusi acestea se intampla. De aceea e bine sa fii informat asupra actiunilor pe care trebuie sa le intreprinzi.

Este esential sa acorzi primul ajutor iar daca este necesar si Salvarea intarzie sa apara, asigura transportul la spital. Nu uita apoi sa revii la locul accidentului! Asteapta Politia care va intocmi documentele de constatare a accidentului si intocmirii autorizatiei de reparatie.

In cazul in care una dintre masinii nu mai poate fi deplasata la Politie, conducatorii auto sunt obligati sa anunte imediat evenimentul la 112. Pentru nimic in lume nu schimba pozitia autovehiculelor daca exista victime! Monteaza triunghiuri reflectorizante la o distanta suficient de mare pentru a putea fi observati de ceilalalti participanti la trafic in timp util.

Restul e istorie: drumuri la firma de asigurare, intocmirea dosarului pentru service-urile autorizate. Inarmeaza-te cu rabdare: de obicei masina sta ceva timp in service!


Articole similare

Comentarii

Inchide
Inchide

Nu ai cont?

Conecteaza-te cu facebook Inscrie-te
Esti instructor auto?
Conecteaza-te aici