de Echipa pdc.ro / Postat in Sfaturi utile
Orice inceput este greu, iar cand te urci la volan trebuie sa ai in vedere anumite reguli. Incepi sa iti creezi niste reflexe, pentru ca acestea sa se dezvolte in timp, ajutandu-te sa devii din ce in ce mai bun.
Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa conduci preventiv:
1. Stai pe prima banda a carosabilului, cea de langa trotuar
Mergi cu viteza legala si lasa-i pe ceilalti sa te depaseasca daca se grabesc sau vor sa conduca cu o viteza peste limita legala. Ai grija, insa, la biciclisti, masini (care stationeaza intr-un loc interzis), pietoni, oameni care asteapta autobuzul si ies pe carosabil, sau cei care au coborat din autobuz si se reped sa traverseze (nu neaparat pe la trecere).
2. Respecta viteza legala!
Motivul pentru care incepatorii trebuie sa aiba cu 10-20 de km mai putin fata de cat e recomandat prin lege este legat de viteza de reactie a soferului. In timp, aceasta creste si iti dai imediat seama ce trebuie facut in anumite situatii. Oriunde te-ai grabi, aminteste-ti ca viata ta are prioritate si ca nu merita sa risti sa faci niste manevre periculoase.
3. Nu iti conduce masina dupa claxoanele altora!
Ca incepator esti claxonat de multe ori, dar nu trebuie sa iti ghidezi masina dupa claxoane. Daca esti pe banda de acceleratie si te claxoneaza un sofer ca mergi cu 100 km/h, nu cu 200 km/h, sa astepte pana te incadrezi pe banda ta, apoi sa isi continue goana. Nu te grabi sa tragi de volan pentru a-i face cuiva loc in trafic pentru ca, din dorinta de a nu deranja pe cineva, risti sa incurci si mai tare traficul. Daca ai intrat intr-o depasire (si te-ai asigurat din spate si din fata), mergi pana la capat, nu renunta pentru ca esti claxonat!
4. Respecta semnele de circulatie si semnalizeaza la timp
Vezi cand ai "Cedeaza", cand ai "Prioritate" si asa mai departe. SEMNALIZEAZA de fiecare data cand vrei sa depasesti, cand faci la stanga, dreapta, pentru ca participantii la trafic sa nu fie incurcati de tine.
5. Nu vorbi la telefon cand esti la volan
Nu da mesaje, nu sta prea mult cu ochii in casetofon cand conduci! O secunda de neatentie si intrii in cel din fata ta! Sunt ok castile, casca hands-free, important e sa fii precaut! E mai importanta viata ta decat un mesaj care poate fi trimis si mai tarziu.
6. Fii pe faza la semafoare
Fii atent si casca ochii la semafoare! Iti ia ceva timp sa pleci de pe loc, asa ca fii cu bagare de seama cand trebuie sa pornesti masina de la semafor! De obicei, cand se pune rosu pentru pietoni e ok sa bagi in viteza. Nu lasa masinile din spatele tau sa astepte pana termini de vorbit la telefon, pana te machiezi sau pana bei apa - cand esti la volan conduci si atat!
7. Atentie maxima la pietoni
Fii cu ochii in patru dupa pietoni! Daca un autobuz e oprit in statie, fii atent sa nu iti sara un trecator in fata masinii (de obicei se traverseaza prin fata sau spatele autobuzului, niciodata pe la trecere). Atentie la masinile oprite in fata trecerilor de pietoni si opreste si tu, chiar daca nu vezi pietonul.
8. Fii atent cand parchezi
Ai grija la parcari! Daca reusesti sa iti parchezi masina undeva, ai grija si la celelalte masini parcate, vezi daca mai pot iesi de acolo! Cand parchezi, ai grija sa semnalizezi (stanga, dreapta, unde intentionezi), iar atunci cand executi cu maiestrie parcarea, pune avariile!
9. Nu incurca tirurile/camioanele in trafic
Daca esti pe autostrada sau drum national, unde poti merge cu 100 – 120 km/h, mergi cu 100, nu cu 90! Tirurile si camioanele au o viteza impusa, de 90 km/h, iar aceasta viteza e blocata. Daca nu vrei sa fii claxonat de tir pana surzesti, mergi cu 95-100 km/h.
10. Condu prudent si civilizat
Condusul prudent este eficient atat pentru tine, cat si pentru ceilalti soferi. Daca masina din fata ta semnalizeaza ca face stanga, dai semnal, te asiguri si daca ai spatiu il depasesti pe partea dreapta. Trebuie sa iti gandesti miscarile in trafic, iar pentru ca acest lucru sa se intample, trebuie sa vezi / anticipi ce fac sau vor face participantii la trafic.
Daca esti pe cale sa obtii permisul, iti urez multa bafta si rabdare, iar daca esti incepator, iti recomand sa acorzi macar putina atentie acestor sfaturi si sa iti amintesti de ele cand esti la volan. Respectand regulile din trafic vei vedea ca riscul de a face accidente scade. Inainte sa faci o miscare la volan fara sa te asiguri, sau cand nu esti foarte atent la ce se intampla in trafic, tine minte ca esti responsabil pentru viata ta si a celorlalti pasageri!