de Echipa pdc.ro / Postat in Sfaturi utile
Ger zapada si polei... Iarna a sosit pe deplin. Iata zece dintre sfaturile noastre pentru ca dumneavoastra si automobilul sa treceti cu bine de aceasta perioada: protejati-va parbrizul, verificati nivelul de electrolit din baterie, adaptati-va comportamentul rutier la conditiile meteo, controlati nivelul diferitelor fluide din automobile, etc.
1. Sa-ti protejezi parbrizul
Pentru a evita curatarea lui, pierzand cate cinci minute in fiecare dimineata, iata o solutie pe atat de simpla pe atat de eficace: acoperiti-l! O prelata sau chiar un carton, vor impiedica formarea ghetii, si vor proteja in acelasi timp si stergatoarele al caror cauciuc nu-i place sa se lipeasca de parbriz prin efectul produs de inghet.
2. Cumpara-ti o racleta pentru parbriz si o pereche de manusi utilitare
Dupa o noapte geroasa sau cu ninsoare, daca nu v-ati gandit sa va protejati automobilul, Solutia cea mai practica o constituie o pereche de manusi cu ajutorul carora, veti indeparta zapada rapid, dar si o racleta pentru a razui gheata formata pe suprafetele vitrate. In nici un caz nu folositi apa calda: socul termic produs de dezghetul rapid poate fi fatal sticlei, garniturilor, si cauciucului stergatoarelor.
3. Nu actionati frana de mana
Daca in timpul iernii, masina ramane stationata afara, nu trageti frana de mana, chiar daca strada e in panta: efectul produs de ger si de umiditate puternica poate intepeni cablul in propriul manson si poate face sa se lipeasca placutele de discurile de frana. Bracati rotile spre trotuar si mutati levierul in viteza intai: cutia de viteze nu se teme de frig.
4. Verificati nivelul fluidelor
Sa faci pana in plina vara nu este foarte agreabil, dar in plin viscol e de cosmar! Inainte de inceperea iernii, verificati nivelul diferitelor fluide si daca stiti ca in regiunea in care locuiti va fi foarte frig, dotati-va si cu lichide rezistente la inghet, inclusiv pentru spalat parbrizul, acelea rezistente pana la -30 de grade.
5. Nu uitati solutia speciala de dezghet (degivranta)!
E foarte importanta in caz de urgenta. De exemplu, cand sunteti grabit dimineata si constatati ca geamurile automobilului sunt inghetate! Vanduta cel mai adesea sub forma de spray, aceasta solutie se aplica pe suprafetele inghetate. Asteptati cel putin doua minute pentru un rezultat optim. Folosind-o cu o zi inainte, reduceti la maxim riscurile de a va gasi parbrizul acoperit de gheata.
6. Schimbati racletele de cauciuc ale stergatoarelor de parbriz
Acestea se inlocuiesc o data pe an. Pentru a trece iarna fara griji, mai bine le schimbati inainte de inceperea ei. Este bine sa alegeti modelele insotite de certificate de garantie. In caz de temperaturi negative, nu dati drumul stergatoarelor pe parbrizul inghetat.
7. Adoptati o conduita rutiera conforma cu vremea
Odata ce temperatura scade sub 7 grade Celsius, pneurile devin dure si pierd din aderenta. Pe un drum inzapezit, inghetat sau cu polei, coeficientul de aderenta tinde spre zero, iar sofatul dumneavoastra ar trebui sa fie cat mai bland in reactii: fara accelerari rapide, fara franari brutale. De altfel asistarile electronice (ABS, ESP, etc) va mai reduc optimismul.
8. Controlati-va sistemul de iluminare
Iarna, farurile sunt utilizate mai des si de aceea controlul lor este esential. Verificarea luminilor include pozitiile, faza de intalnire, faza lunga, stopurile, semnalizatoarele, proiectoarele de ceata. Luminile de ceata din spate nu trebuie utilizate pe timp de zi pentru ca pot orbi soferii din spatele masinii dumneavoastra.
9. Debransati bateria
Acest lucru nu este mereu luat in seama. Totusi, cand automobilul stationeaza mai multe ore, mai ales mai multe zile in frig, bateria se poate descarca. Pe automobilele vechi nu ezitati s-o debransati. Pentru modelele mai noi este de preferat sa porniti motorul periodic.
10. Dotati-va cu pneuri de iarna!
Ultimul, dar cel mai important sfat este sa va luati pneuri de iarna. Acestea sunt fabricate dintr-un cauciuc rezistent la frig (la temperaturi mai mici de 7 grade) care sporeste aderenta. Anvelopele se monteaza pe cele patru roti odata cu inceperea sezonului rece, recomandabil la mijlocul lui octombrie. De altfel, presiunea din pneuri trebuie supravegheata regulat. Pentru mai multa liniste, este recomandat o presiune usor ridicata (0.2 bari in plus) fata de recomandarile constructorului.
Desigur aceste sfaturi sunt general valabile. In functie de zona unde locuiti si de starea vremii puteti include lanturi antiderapante, o lopata de zapada, saculeti de nisip, cablu de remorcare si alte echipamente ce va pot scoate dintr-un impas fortuit (o canistra plina cu benzina/motorina, troliu, etc.). Oricum trebuie precizat ca starea tehnica a automobilului dumneavoastra trebuie sa fie conforma cu specificatiile constructorului atat pentru siguranta proprie cat si a celorlati.